Járványhelyzet

A Gazdaságvédelmi Akcióterv az április 10-én hatályba lépett 105/2020. (IV. 10.) rendelet értelmében létszámcsökkentés helyetti B-tervként ajánlja a munkaidő csökkentését, amihez a munkáltató és a munkavállaló közös kezdeményezésére három hónapig anyagi kiegészítést is biztosít (részletek és praktikus tanácsok). A módosítás utáni új szabályok április 29-én léptek életbe.

Egy cég számára a kevesebb munkaidő általában kevesebb költséget is jelent. Bár a munkaidő-csökkentés akár az állami támogatástól eltekintve is jó megoldás lehet, sok más – részben negatív – változás is járhat vele: növekvő munkaintenzitás, a kommunikáció lassulása, a munkahelyi elégedettség csökkenése, stressz, stb. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy növelhető a termelékenység és a szolgáltatás színvonala. Ebben segíthet, ha a munkaidő-csökkentés mellett megtörténik a folyamatok felülvizsgálata és fejlesztése, aminek eredményeképpen

  • a teljes termelési/szolgáltatási folyamat átfutási ideje rövidebb lehet,
  • kevesebb emberi vagy gépi erőforrásra lehet szükség, és
  • a vállalat rugalmasabban alkalmazkodhat a piac igényeihez és a külső kihívásokhoz.

A döntéshozatalkor érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni, és igény esetén külső információs támogatást igénybe venni. Csoportunk ajánlata a Konzultáció menüpont alatt érhető el.

Create your website at WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: